Renate De Advocate
lost jouw vragen op,
klik hier
Check je kennis aan de hand van enkele vragen. Klik hier
 
 
 
Registratie
 

De huurovereenkomst moet binnen de twee maanden na de ondertekening geregistreerd worden, dit is een wettelijke verplichting van de verhuurder. Komt de verhuurder zijn verplichting niet na, dan kan u als huurder de huurovereenkomst opzeggen zonder dat u een opzegtermijn of schadevergoeding in acht moet nemen. 

 

De registratie van een huurovereenkomst betekent dat het bevoegde registratiekantoor de belangrijkste gegevens van het schriftelijke huurovereenkomst inschrijft in een register. Die inschrijving wordt bevestigd met een stempel die geplaatst wordt op het huurovereenkomst. De huurovereenkomst krijgt hierdoor vaste datum en de overeenkomst wordt tegenstelbaar aan derde partijen. Het bevoegde registratiekantoor kan u op twee manieren terugvinden:

  1. ofwel door te surfen naar http://www.minfin.fgov.be
  2. ofwel door te bellen naar het contactcenter van de FOD Financiën op het nummer 02/ 572 57 57, elke werkdag tussen 8 en 17 uur

De registratie van de huurovereenkomst van een onroerend goed dat uitsluitend bestemd is tot huisvesting van een gezin of van één persoon, is sinds 1 januari 2007 kosteloos.